2008. április 11., péntek

Milliárdok a városligeti műjégre


Két év múlva megújul a pálya, megifjodik a tóparti palota

Népszabadság • Csordás Lajos • 2008. április 3.

Négy és fél milliárdot költenek a nyolcvanéves városligeti műjégre és a százhúsz éves fogadóépületre. A pénz kétharmada az EU-ból jön, a másfél milliárdos önrész első, pici hányadát pedig nemrég fogadták el Budapest költségvetésének részeként.



városliget légifotó

Légifotó:


http://www.civertan.hu/legifoto/legifoto.php?page_level=1133





A Városligeti-tó medrében 1926-ban építettek először műjeget előállító hűtőcsövezést. Azóta minden újabb hűtőrendszert az előzőre betonoztak rá, így jelenleg három, sőt néhol négy-öt pálya rétegződik egymásra, helyenként közel egy méter vastagságban. Ez már a nyári csónakázást akadályozza, amely tulajdonképpen évek óta nincs. A közel nyolcvanesztendős, masszív betonpáncélt jövőre felszedik, s az eredeti mederaljban teljesen új pályát építenek. A hűtőfolyadékot szállító gerinccsövek egy járható szervizalagútban futnak majd, így bármikor hozzáférhetők és javíthatók lesznek.

Ezután következik az épületfelújítás. Ennek terveit Mányi István irodája készítette, s egyik érdekessége, hogy visszaépül a háborúban elpusztult, híd felőli épületszárny, mégpedig úgy, ahogy azt Francsek Imre az 1890-es évek elején megálmodta. - Ennek a résznek jelenleg csak a torzója van meg - mondta lapunknak az iroda egyik munkatársa. A százhúsz éves jégpalotában az utóbbi évtizedekben nem volt tervszerű műszaki karbantartás, hanem többnyire csak toldozgatás-foldozgatás. Elég rossz állapotban van például az épület bádogozott kupolája. Jó hír viszont, hogy a falak nem süllyednek, mint ezt régóta hitték. Kivéve az újabban épített, alap nélküli közfalak, de a felújítás során erre is megoldást találnak: 15 centiméter vastag, vasalt aljzat kerül az egész építmény alá. Ez elbírja majd az új közfalakat is.

Az eklektikus, barokkos külső megtartása mellett teljesen modernizálják az épület belsejét. A híd felőli szárnyba - ahol most étterem van - a Hősök tere turisztikai információs központja költözik, a vendéglátóegység pedig átkerül a déli nyúlványba, sokkal nagyobb alapterületre. Megnövelik a korcsolyacsatoló területét is, mely nyáron zöldteraszként funkcionál majd. Ennek belső átrendezésére annak köszönhetően kerülhet sor, hogy 2006-ban külön, szint alá süllyesztett technológiai épületbe telepítették a gépészetet, s így visszanyertek körülbelül negyvenszázaléknyi belső helyet a régi főépületben. Ez volt az első ütem - még nem EU-támogatásból, hanem a főváros sajátjából.

Ami viszont ezután következik, annak kétharmadát az EU fizeti. A Városligeti Műjégpálya felújításának uniós támogatására beadott, kiemelt pályázatot február 13-án fogadta el a kormány. Összesen 3,175 milliárd forint európai támogatást kap a műjégpálya, ám ehhez 1,524 milliárdos önrésszel a fővárosnak is hozzá kell járulnia. Első részlete, 22 millió forint a fővárosi költségvetésben már szerepel, tájékoztatott Szabó István, a Főpolgármesteri Hivatal sportügyosztályának vezetője. Elhárult tehát az akadálya annak, hogy megkezdjék az EU-val decemberig megkötendő szerződés előkészítését. Ebben a hónapban, a költségvetés várható módosításakor betervezik a következő két év önrészhányadát is, 889, illetve 612 milliót.

A fentebb vázolt pálya- és épületfelújítás, vagyis a rekonstrukció második és harmadik üteme 2010-ig fejeződik be. Így 2010 telén már új jégen korcsolyázhatunk, nyáron csónakázhatunk, vagy kiülhetünk a vízre telepített stégekre, s egy megújult épület fogad minket a Városliget kapujában.

Forrás:


http://www.nol.hu/kultura/cikk/487201/




http://kulturalis-ut.lap.hu

http://dia.lap.hu

http://budapestifotos.lap.hu

http://fekete-feher-foto.lap.hu

http://fenykepezogep.lap.hu

http://foto.lap.hu

http://legifoto-konyv.lap.hu

http://magyarfotos.lap.hu

http.//muterem.lap.hu

http://muzeumshop.lap.hu

http://objektivek.lap.hu

http://anaglif.lap.hu

http://legiregeszet.lap.hu

http://utazasimagazin.lap.hu



© Civertan Stúdió Budapest

Nincsenek megjegyzések: